Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering of allebei?

Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering keren allebei uit na het overlijden van een persoon. Toch zijn er grote verschillen tussen die twee verzekeringen. Hoe noodzakelijk zijn ze? En welke moet je kiezen?

Stilstaan bij je eigen overlijden of dat van je partner is voor veel mensen nog altijd een taboe. Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders er niet of nauwelijks over praten. De kans is echter groot dat je financiële situatie door een overlijden sterk verandert. Het is verstandig om dat in kaart te brengen. Het geeft je de kans er bijtijds voor te zorgen dat er geen geldzorgen ontstaan, mocht het onverhoopte toch gebeuren.

Vaste lasten en inkomen

Veel vaste lasten blijven na het overlijden van een gezinslid immers hetzelfde, of jullie nou in een huurhuis wonen of een koopwoning hebben. En wist je dat ongeveer 15% van alle Nederlanders overlijdt voor de pensioendatum? Een belangrijke vraag is of de achterblijvende partner dan voldoende inkomen heeft om rond te komen. Dat kan een eigen inkomen zijn, maar bijvoorbeeld ook een partnerpensioen-uitkering uit het pensioenfonds van de ander.

Overlijdensrisicoverzekering

Veel stellen met een koophuis hebben bij hun hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van beide overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. Met dat geld moet hij of zij (een deel van) de hypotheek aflossen. Dat scheelt in de vaste lasten.

De levensverwachting in Nederland stijgt nog steeds. Die ligt gemiddeld al ruim boven de 80 jaar. De kans dat iemand vroeg overlijdt, bijvoorbeeld nog tijdens de looptijd van een hypotheek, is daardoor steeds kleiner geworden. En dus zijn de premies voor ORV’s in de afgelopen jaren een stuk voordeliger geworden.

Heb jij een ORV? Als die al even geleden is afgesloten, kan het interessant zijn om je lopende ORV eens te laten vergelijken. Misschien kun je een zelfde verzekering sluiten tegen een veel lagere premie.

Losse ORV

Een ORV kan trouwens ook op zichzelf staan. In dat geval mag je zelf bepalen waaraan je de uitkering besteedt. Dat hoeft dus niet per se het aflossen van je hypotheek te zijn. Een deel het geld van zo’n losse ORV kun je gebruiken voor de uitvaart. Maar vaak schatten mensen de kosten daarvan veel te laag in.

Voor een uitvaart in Nederland betaal je tegenwoordig namelijk al snel tussen de € 7.000 en € 11.000. Afhankelijk van de gemeente kan dit verder oplopen als er hoge grafrechten zijn. En in de genoemde bedragen is de gedenksteen nog niet eens opgenomen.

Uitvaartverzekering

Een ORV is vooral bedoeld om het wegvallen van een inkomen op te vangen en loopt meestal op een bepaalde leeftijd af. Daarom is het vaak verstandig om apart te ‘sparen’ voor de uitvaart. Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. De meest gebruikelijke zijn een spaarrekening of het afsluiten van een uitvaartverzekering. Die keert bij overlijden altijd uit en is er in twee vormen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering.

Bij een naturaverzekering levert of verzorgt de verzekeraar alles wat nodig is voor de uitvaart. Vaak moet je gebruik maken van de diensten van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit. Het voordeel daarvan is dat je vrij bent in alle keuzes die met de uitvaart samenhangen.

Beste oplossing

Of het verstandig is om een ORV en/of een uitvaartverzekering af te sluiten, hangt onder andere af van je leeftijd, gezinssituatie en hoeveel spaargeld jullie hebben. Wil je weten wat voor jouw situatie de beste oplossing is? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur kan ik je meer inzicht in je financiën geven en je helpen bij het maken van de beste keuze.

dd. 27 oktober 2023

Is je hypotheek aflossen beter dan extra sparen voor je pensioen?

Hoe minder geld je kwijt bent aan vaste lasten, hoe minder inkomen je nodig hebt. Dus lijkt het verstandig om je hypotheek af te lossen voordat je met pensioen gaat. Maar is dat altijd de beste manier om je financiële toekomst in te richten?

Met het nieuwe pensioenstelsel valt de garantie van een vaste pensioenuitkering weg. Je kunt in het ene jaar minder pensioeninkomen hebben dan in het andere. Als dat gebeurt, is het natuurlijk prettig als je geen hypotheekkosten meer hebt.

Overwaarde verzilveren

Maar is je hypotheek volledig aflossen nou wel zo’n goed idee? Immers, je zet je geld vast in stenen, waardoor je het niet meer aan andere dingen kunt uitgeven.

Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden. Je hoeft tegenwoordig niet per se je huis te verkopen om geld vrij te maken. Veel banken bieden namelijk producten aan waarmee je de (over)waarde van je huis kunt verzilveren. Je kunt dit doen op elk moment dat jij dat wilt. Daardoor zit je dus niet vast aan de wettelijke AOW-leeftijd of iets dergelijks. 

Nadeel

Een nadeel van het (bijna) helemaal aflossen van je hypotheek is dat je meer belasting moet betalen. Dat komt door de zogenoemde ‘Wet Hillen’. Die zorgt ervoor dat je elk jaar een paar procent meer eigenwoningforfait bij je inkomen moet optellen. En dat leidt er weer toe dat je meer inkomstenbelasting moet betalen. Op deze pagina van de Belastingdienst(Opens in a new window) lees je er meer over en vind je ook een voorbeeld.

Alternatieven

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om, in plaats van je hypotheek af te lossen, extra te sparen voor je pensioen. Zeker als je daar langer de tijd voor hebt, is dat een goed alternatief. Helemaal omdat je tegenwoordig meer geld opzij mag zetten op een fiscaalvriendelijke manier. 

Rendement

Over een langere periode heeft zo’n pensioenspaarpot – zoals bijvoorbeeld een lijfrente – meestal een hoger rendement dan het aflossen van je hypotheek. Maar als je al over een paar jaar de AOW-leeftijd bereikt, is dat rendement een stuk lager. Verder kun je geld uit je pensioenspaarpot pas opnemen op het moment dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Doe je dat eerder, dan moet je een forse boete betalen aan de Belastingdienst.

Meer informatie

Wat de beste manier is om er tijdens je pensioen warmpjes bij te zitten, verschilt per persoon en situatie. Heb je daar vragen over of kun je wel wat hulp gebruiken om het uit te rekenen? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur kan ik je meer inzicht geven in je financiële (pensioen)situatie, zodat jij voor nu en straks de beste keuzes kunt maken.

dd. 13 oktober 2023

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer