Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Einde rentevaste periode: hier moet je op letten

Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen veel huizenkopers ervoor de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast te zetten: de rentevaste periode. Die periode kan één of twee jaar zijn, maar ook aanzienlijk langer, zoals tien of twintig jaar. 

Op een gegeven moment loopt die afspraak af en moet je een nieuw ‘rentecontract’ afsluiten. Hierover krijg je, drie maanden voordat het zover is, bericht van jouw hypotheekbank. Die doet je dan meteen een voorstel voor zowel een nieuwe periode als een nieuw rentepercentage.

Kansen

Je kunt natuurlijk klakkeloos op dat voorstel ingaan, je handtekening zetten en het nieuwe contact terugsturen. Maar wist je dat je veel meer mogelijkheden hebt? Dat kan kansen bieden. Daarom is het aflopen van de rentevaste periode een goed moment om te onderzoeken wat de alternatieven zijn.

Oversluiten

Met het aflopen van die periode ligt je contract namelijk open. Dat betekent dat je vrij bent om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder en/of een andere hypotheekvorm. Dat laatste kan meestal ook bij je huidige geldverstrekker. 

Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn, bijvoorbeeld omdat je dan minder rente betaalt. Als je dat wilt onderzoeken, kun je het voorstel van jouw geldverstrekker vergelijken met de actuele hypotheekrentes. 

Risico-opslag

Let wel op de manieren waarop hypotheekverstrekkers omgaan met de risico-opslag. Dat is een klein stukje extra rente. Die opslag hangt samen met de hoogte van je hypotheek in verhouding tot de waarde van je huis. 

Spaarhypotheek

Heb jij een spaarhypotheek? Dan heeft oversluiten meestal geen zin. Dat komt omdat de hypotheekrente die je betaalt is gekoppeld aan de spaarrente die je krijgt. Vanwege de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek kun je met een lagere hypotheekrente netto juist duurder uit zijn.

Hypotheekadviseur

Verwacht je dat oversluiten wel een goede optie is? Dan is het verstandig om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan veel aanbieders met elkaar vergelijken en je zo helpen de hypotheek te vinden die het beste bij jou past. 

Meer informatie

Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken. Heb je vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met me op.

dd. 29 maart 2024

Ben jij geld de baas?

De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers lessen op basisscholen en in het middelbaar onderwijs. Het doel is om kinderen en jongeren te leren hoe ze financieel redzaam kunnen worden. Ook ouders kunnen helpen. En ze kunnen er zelf misschien ook nog wat opsteken!

Kinderen komen steeds vaker en steeds vroeger in aanraking met financiële verleidingen. Influencers prijzen producten aan en in games worden ze gevraagd om upgrades te kopen. Vaak hebben ze op jonge leeftijd nog weinig besef van de waarde van geld en de risico’s die ze dagelijks kunnen lopen. 

Geld de baas

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd de basis kunnen leggen voor een gezonde financiële toekomst. Dit jaar is het thema van de Week van het geld daarom: ‘Hoe ben jij je geld de baas?’ Tijdens – en na – de Week van het geld kun je ook thuis aan de slag, bijvoorbeeld met de Explainervideo’s financiële verleidingen(Opens in a new window). Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan in-game aankopen en hoe je ‘nee’ kunt leren zeggen tegen de verleiding om geld uit te geven. Ook leerzaam voor volwassenen!

Inzicht door overzicht

Want of je nu jong bent of al wat ouder, als je geld de baas wilt zijn, moet je allereerst inzicht hebben in je financiën. Dat begint met overzicht creëren. Een (digitaal) huishoudboekje kan je daarbij helpen. De meeste banken bieden ze gratis aan hun klanten aan, maar er zijn ook andere partijen die gratis en betaalde digitale huishoudboekjes(Opens in a new window) maken.

Budgetteren

Als je weet hoeveel er binnenkomt aan inkomen en hoeveel eruit gaat aan vaste lasten (zoals huur, hypotheek en energie), dan kun je de rest van je geld onderbrengen in specifieke budgetten. Denk aan de wekelijke boodschappen, maar bijvoorbeeld ook aan kleding, cadeautjes en uitjes. Houd je nog wat over? Mooi, dan kun je daarmee sparen.

Impulsaankopen

Net zo goed als kinderen worden verleid door YouTubers, TikTokkers en spelontwikkelaars, word je als volwassene dagelijks blootgesteld aan de verlokkingen van reclames. De beste manier om hiermee om te gaan, is geen impulsaankopen te doen. Zie je iets wat je misschien wilt hebben? Stel de beslissing om het te kopen dan uit. Wil je het (over)morgen of volgende week nog steeds, dan kun je het altijd nog aanschaffen. Maar waarschijnlijk zul je je negen van de tien keer bedenken.

Specialist

Als Erkend Financieel Adviseur weet ik hoe belangrijk kennis en inzicht zijn als je goed met geld wilt omgaan. Ik heb alle wettelijke diploma’s op zak én volg elk jaar verplichte opleidingen. Heb jij vragen over een financieel onderwerp en ben je op zoek naar gedegen advies van een specialist? Neem dan gerust contact met me op.

dd. 12 maart 2024

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer