Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Single? Dan kun je misschien een hogere hypotheek afsluiten!

Het is soms mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen dan je normaal op basis van alleen je inkomen zou kunnen lenen. Dat geldt bijvoorbeeld als je een energiezuinig huis wilt kopen of als je je nieuwe woning wilt verduurzamen. Maar ook als je single bent, kun je voor meer hypotheek in aanmerking komen!

De gedachte erachter is eigenlijk simpel: als je een eenpersoonshuishouden voert, heb je in verhouding minder vaste lasten dan wanneer je samenwoont. Volgens budgetinstituut Nibud, dat mede bepaalt hoeveel je mag lenen, is dat de reden om voor alleenstaanden een hogere hypotheek mogelijk te maken. Dat extra bedrag is maximaal € 16.000 ten opzichte van tweeverdieners met hetzelfde (verzamel)inkomen.

Lastig

Er gelden uiteraard wel regels als je een hogere hypotheek wilt afsluiten. Zo moet je jaarinkomen – je salaris plus vakantiegeld plus eventuele extraatjes, zoals een bonus of dertiende maand – tenminste € 28.000 zijn. Ook de hoogte van de hypotheekrente speelt een rol.

Hoewel het extra bedrag van € 16.000 je aanzienlijk meer armslag geeft, blijft het vaak lastig om met één salaris een huis te kopen. Om een voorbeeld te geven: als alleenstaande met een jaarinkomen van € 40.000 is jouw maximale hypotheek – inclusief die extra € 16.000 – nog altijd ‘maar’ zo’n € 160.000. Op zich best veel geld, maar je koopt er in Nederland niet veel voor. Dat geldt zeker als je in de Randstad wilt wonen.

Alle beetjes helpen

Anderzijds: alle beetjes helpen. En wellicht kunnen je ouders je verder op weg helpen. Bijvoorbeeld door je een bedrag te schenken of te lenen. Heeft je werkgever beloofd dat je eerdaags een salarisverhoging krijgt of is deze vastgelegd in de CAO? Ook in dat geval kun je misschien een hogere hypotheek afsluiten.

Ben je single en wil je voor het eerst een huis kopen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een Starterslening. Vraag er maar eens naar bij de gemeente waar je de woning wilt kopen. Misschien kun je ook nog gebruik maken van andere regelingen voor starters.

Alle mogelijkheden op een rij

Je ziet, soms is er meer mogelijk dan je misschien denkt. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, help ik je graag om alles op een rij te zetten. Bel of mail me dus gerust!

dd. 30 augustus 2024

Klimaatschade aan je huis: voorkomen is beter dan genezen

Klimaatschade omvat alle schade aan je huis die ontstaat door veranderende weersomstandigheden. Het kan bijvoorbeeld gaan om verzakkingen, verzwakte funderingen met scheuren als gevolg of waterschade na een overstroming. Vaak zijn dit soort schades erg duur om te repareren.

Verzakking en funderingsproblemen

Eén van de meest dreigende vormen van klimaatschade is verzakking. Dat geldt vooral voor huizen in gebieden met veen- of kleigrond. Door verdroging zakt het grondwaterpeil, waardoor houten palen, die vroeger vaak als fundering werden gebruikt, kunnen gaan rotten. Maar ook als het huis een betonnen fundering heeft, kan verdroging de fundering verzwakken.

Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) zullen ongeveer een miljoen woningen in Nederland de komende dertig jaar te maken krijgen met funderingsproblemen. Op deze website kun je zien of jouw huis dit risico loopt.(Opens in a new window)

Overstroming en waterschade

Daarnaast vormen overstromingen in veel Nederlandse regio’s een bedreiging. Als gevolg van hevige regenval en door hoge waterstanden kan water je huis binnendringen en schade veroorzaken. Wil je weten of jouw huis in een mogelijk overstromingsgebied staat? Kijk dan op de website van Rijkswaterstaat.(Opens in a new window)

Verzekeringen en klimaatschade

Veel huiseigenaren denken dat hun verzekeringen de kosten van klimaatschade dekken, maar dat is lang niet altijd het geval. Funderingsproblemen zijn zelden verzekerd en ook voor bepaalde overstromingsschades biedt je opstal- en inboedelverzekering geen dekking. Meer informatie kun je op deze website vinden.(Opens in a new window)

Wat kun je zelf doen?

Vraag je je af wat je zelf kunt doen om je huis beter te beschermen tegen klimaatschade? Hier zijn enkele tips:

  • Controleer de fundering van je huis, zodat je eventueel preventieve maatregelen kunt nemen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Weet je niet hoe je huis is gefundeerd? Vraag dit dan na bij de gemeente of bekijk de bouwtekeningen.
  • Zorg voor meer groen en minder bestrating in je tuin. Dan kan regenwater in de grond zakken en is de bodem beter bestand tegen droogte.
  • Laat ook het water uit je regenpijp in de tuin terechtkomen of kies voor een regenton. Op die manier ontlast je het riool, waardoor de kans op overstroming afneemt.
  • Ligt jouw huis erg laag? Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van waterkerende schotten of aan ‘zandzakken voor de deur’ bij hevige regenval.

Subsidies en leningen

Voor sommige voorzieningen kun je subsidie krijgen van je gemeente, provincie of waterschap. Daarnaast kun je voor een verduurzamingsproject vaak een lening afsluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden. Een overzicht van subsidies en groene leningen vind je op de website van Milieu Centraal.(Opens in a new window)

Erkend Financieel Adviseur helpt je graag

Maar er zijn ook andere manieren om aanpassingen te financieren. Heb je daar vragen over of wil je weten wat de beste opties zijn voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik namelijk ook Adviseur Duurzaam Wonen. Ik adviseer je graag over subsidies, leningen, verzekeringen en andere mogelijkheden. Zo kun jij jezelf goed voorbereiden op toekomstige veranderingen.

dd. 16 augustus 2024

Loonsverhoging op komst? Dan ook een hogere hypotheek!

Een aangekondigde loonsverhoging kan een groot verschil maken als je een hypotheek wilt afsluiten. Banken willen graag weten of je voldoende inkomen hebt om je hypotheeklasten te kunnen dragen. Dus: hoe meer je verdient, hoe hoger je maximale hypotheek. Sommige banken kijken daarbij niet alleen naar je huidige salaris, maar houden ook rekening met een loonsverhoging die je binnenkort krijgt. Meestal is die termijn zes maanden.

Toekomstige loonsverhoging aantonen

Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat er een loonsverhoging aan zit te komen:

  • CAO-afspraken: Als je loonsverhoging vastligt in je CAO, kun je dit eenvoudig aantonen.
  • Salarisschaal-stappen: Als je een stap maakt binnen je salarisschaal en dit staat in je arbeidscontract, is dat ook een geldig bewijs.
  • Werkgeversverklaring: Je werkgever kan een schriftelijke verklaring afgeven waarin de aanstaande loonsverhoging wordt bevestigd.

Duizenden euro’s meer

Een toekomstige loonsverhoging meenemen in je hypotheekaanvraag kan ervoor zorgen dat je duizenden euro’s meer kunt lenen. Dit kan je net de extra ruimte geven die je nodig hebt om de woning van je keuze te kopen. Dat zie je bijvoorbeeld in het onderstaande rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Ilse heeft een leuk huisje op het oog met een vraagprijs van € 238.000 en energielabel C. Ze heeft weinig spaargeld en is in eerste instantie niet van plan om het huis te verduurzamen. Nu verdient ze nog € 50.000 per jaar. Als ze de hypotheekrente van een annuïteitenhypotheek voor 10 jaar vastzet, is de maximale hypotheek die ze kan krijgen ongeveer € 228.000. Dat is dus € 10.000 te weinig.

Maar: over drie maanden krijgt ze een loonsverhoging van € 220 bruto per maand. Daarmee wordt haar nieuwe jaarsalaris – inclusief vakantietoeslag – € 52.851. Op basis van dat inkomen kan ze ruim € 240.000 lenen voor haar hypotheek. Die € 220 extra per maand maakt dus een groot verschil.

Droomhuis een stap dichterbij

Als je een hypotheek wilt aanvragen waarbij je toekomstige loonsverhoging wordt meegenomen, zijn er wel een paar extra stappen nodig. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, kan ik je daarbij helpen. Ik ben op de hoogte van alle regels en voorwaarden en kan je adviseren over de beste opties. Neem dus gerust eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Zo komt jouw droomhuis weer een stap dichterbij!

dd. 2 augustus 2024

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer