Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Einde rentevaste periode hypotheek: moet je verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van je hypotheek sta je voor een belangrijke keuze: ga je door met je huidige geldverstrekker of kies je voor een andere bank? En houd je dezelfde hypotheek of wil je misschien iets veranderen?

Een hypotheek is een lening en daar moet je rente over betalen. Vaak wordt die rente voor een bepaalde periode vastgezet, bijvoorbeeld 5 jaar, of 10 of 20 jaar. Je kunt ook kiezen voor een hypotheek met een variabele rente: die kan elke maand anders zijn.

Bericht van je bank

Als je een rentevaste periode hebt, krijg je van je bank ruim van tevoren bericht als die periode gaat aflopen. De geldverstrekker doet dan een voorstel voor een nieuwe rente en rentevaste periode. In principe verandert er verder niets aan je hypotheek.

Je kunt ervoor kiezen om dit voorstel te accepteren. Maar, het is altijd slim om te onderzoeken of er alternatieven zijn die voordeliger voor je uitpakken. Andere aanbieders van hypotheken hebben misschien wel een lagere rente of betere voorwaarden.

Bestaande hypotheek verlengen

Als je ervoor kiest om je hypotheek te verlengen, ga je akkoord met het voorstel van je bank. Je kiest een nieuwe rentevaste periode met bijbehorend rentepercentage en blijft bij dezelfde geldverstrekker.

Een lange rentevaste periode geeft je zekerheid over je maandlasten. Maar als de rentes dalen, profiteer je daar niet van. Bij een korte periode of variabele rente loop je het risico dat je maandlasten stijgen als de rente omhooggaat, maar profiteer je als de rente daalt.

Overstappen

Het einde van de rentevaste periode kan ook een moment zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. In dat geval moet je je hypotheek oversluiten. Je kunt dan gelijk andere aanpassingen doorvoeren, zoals bijvoorbeeld de hoogte van het leenbedrag. Voordeel is dat je aan het einde van je rentevaste periode geen boeterente hoeft te betalen. Oversluiten bij je bestaande geldverstrekker kan overigens ook. Houd er wel rekening mee dat je advies- en notariskosten moet betalen als je je hypotheek oversluit.

Risico-opslag

Heb je een hypotheek zonder NHG? Bij het verlengen of oversluiten van je hypotheek kan het zijn dat je minder risico-opslag hoeft te betalen. Je hypotheekschuld moet dan ten opzichte van de waarde van je woning zijn gedaald. Controleer dus goed of jouw geldverstrekker dit in het rentevoorstel heeft verwerkt.

De beste optie

Of je nu kiest voor verlengen of oversluiten, het is altijd slim om je goed te laten informeren. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van hypotheken en kan ik jouw situatie helder in kaart brengen. Dat kan je helpen om de beste keuze te maken. Zo voorkom je dat je geld laat liggen! Neem dus gerust contact met me op.

dd. 27 september 2024

Geldzorgen? Misschien kan je hypotheek helpen!

Steeds meer huiseigenaren liggen wakker omdat ze zich zorgen maken over hun financiën. Ze kunnen de eindjes maar met moeite aan elkaar knopen of zijn bang dat ze eerdaags geldzorgen krijgen. Herken je dat? Lees dan verder en ontdek hoe jouw hypotheek – hoe gek ’t ook klinkt – misschien kan helpen.

Wonen in Nederland is niet goedkoop. Gemiddeld zijn we er bijna een kwart van ons inkomen aan kwijt. Maar waar de een dat makkelijk kan betalen, kan het bij een ander voor financiële hoofdbrekens zorgen.

Volgens recent onderzoek van de organisatie achter de Nationale Hypotheekgarantie geldt dat laatste voor één op de vijf huiseigenaren. Nog verontrustender: drie (!) op de vijf zeggen dat ze bij financiële tegenslag hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Maar wat kun je doen als dat ook voor jou geldt?

Hypotheek kan helpen

Je denkt misschien dat je hypotheek alleen maar een lening is waar je maandelijks voor moet betalen. Maar die hypotheek is veel meer dan dat. Die kan ook financiële mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld wanneer je huis meer waard is geworden, waardoor je hypotheekrente omlaag kan.

Wellicht kun je profiteren van de rentedaling van de afgelopen maanden. Of heb je nog een (te) dure overlijdensrisicoverzekering en kun je op die premie besparen. Soms is het zelfs slim om je hypotheek juist iets te verhogen en te investeren in duurzaamheid. Je betaalt dan wel meer aan de bank, maar misschien daalt je energierekening nog veel meer.

#durftevragen

Zelfs als dat allemaal niet zo is, zijn er mogelijkheden om een oplossing te vinden. Maar dan moet je wel zelf actie ondernemen! Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven: als je je zorgen maakt, schakel dan zo snel mogelijk een expert in. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Hypotheekverstrekkers zijn vrijwel altijd bereid om een regeling te treffen. Maar: hoe eerder je aan de bel trekt, hoe meer vertrouwen ze in je hebben. Met andere woorden: #durftevragen!

Geldzaken in verband

Als je een hypotheek hebt, is je financiële situatie vaak een stuk flexibeler dan je denkt. Het is soms best ingewikkeld, maar ik kan je daarbij helpen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik erin gespecialiseerd om al jouw geldzaken met elkaar in verband te brengen.

En omdat ik alle regels ken, kan ik je op mogelijkheden wijzen waaraan je zelf misschien niet hebt gedacht. Neem dus gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Waar wacht je nog op?

dd. 13 september 2024

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer